Hoe te leren programmeren

Programmeren lijkt heel erg op wiskunde in de zin dat logisch en abstract denken belangrijk zijn. Daarom is het logisch dat het leren coden op dezelfde manier aangepakt kan worden als wiskunde. Wiskunde wordt onderwezen door het doen van oefeningen uit een boek en het klassikaal bespreken van de lesstof door een wiskunde leraar. Dit is een proces dat begint op de basisschool en dat verder gaat op de middelbare school tot aan een eventuele wiskunde studie op de universiteit. Op de meeste scholen wordt programmeren niet onderwezen maar het is wel vaak mogelijk om mee te doen met een naschoolse activiteit waar computer gebruik centraal staat. Na de middelbare school is het mogelijk om technische informatica, computer science of andere IT gerelateerde studie te doen.

Wacht. Ik hoor je denken. Ik heb deze mogelijkheden niet meer. Gelukkig, is school alleen een hulpmiddel en is het ook mogelijk om te leren door andere bronnen te gebruiken zoals het internet. Ik denk dat het nog steeds een goed begin is om oefeningen en theorie uit een boek te leren. Vooral als de antwoorden beschikbaar zijn zodat je je eigen werk kan controleren. Het enige nadeel is dat er geen leraar beschikbaar is om je te helpen bij problemen maar het is wel mogelijk om vragen te stellen op online forums zoals StackOverflow. Het nadeel van zelf studie is wel dat je jezelf moet motiveren om te studeren. Het beste om jezelf te motiveren is om een doel te hebben om naar toe te werken. Mijn tip is om het leren uit een boek af te wisselen met kleine projecten die je op weg helpen naar je doel en je helpen om wat je geleerd hebt toe te passen. Een YouTube video vertelt het verhaal van Techlead over zijn ervaringen. De video

De vorige paragraaf ging vooral over traditionele manieren van leren maar vandaag de dag zijn er verschillende opties online beschikbaar. Je kan online cursussen volgen op sites zoals Coursera, Udemy en PluralSight. Je kan tutorials en videos over verschillende onderwerpen vinden op YouTube. Zelfs lessen van befaamde universiteiten staan erop. Er zijn websites waar je code kan schrijven in je browser en dat ook gelijk kan draaien zonder extra software te hoeven installeren. Er is interactieve documentatie in de vorma van Jupyter notebooks en voor C# is er Try documentatie nu dat vergelijkbare functionaliteit bied. Ook zijn er verschillende coding games die je in een spel vorm leren coden door het oplossen van puzzels. Verder zijn er competitieve programmeer testen waar je je kennis over algorithmen kan vergroten.

Het beste is om gewoon te beginnen met het schrijven van code en het lezen van code van andere mensen. Er zijn veel open source projecten waar je code kan bekijken. Ik zou wel proberen om met een klein project te beginnen omdat het anders wat overweldigend kan zijn. De code van grote projecten zit ook vaak anders in elkaar omdat het gebruikt kan worden voor verschillende type projecten, hierdoor wordt de code generieker maar ook lastiger te volgen.